Kerekart

Gipszöntés útmutató

A szilikon formákkal gipszből, dekorbetonból, fehér cementből tudunk készíteni köveket. Leggyakrabban gipszet használok, mert olcsó, könnyen kezelhető, nem roncsolja a formát. Egyedül a teknős esetében használok decor clay kétfázisú agyagot, ami biztosítja, hogy a teknősünk lábacskái és a feje ne törjenek le. Tapasztalatom szerint, a kompakt formák, kövek és a béka gipszből tökéletesen használható, nincsenek letörhető részeik ezért normális használat mellett strapabíróak, bár kültérben nem alkalmasak.

A gipsz és víz mennyiségét eleinte érdemes kimérni, bár én sokszor keverek össze nagyobb mennyiséget, belelöttyintek némi vizet, és annyi formát töltök ki, amennyire éppen elég a gipszmassza.

Gombakő esetén 150 gramm gipszhez 100 gramm vizet mérek ki.

Béka formába kb 30 gramm gipsz és 10 – 15 gramm víz kell.

A gipszet elég folyékonyra szoktam keverni, de nem szerencsés a nagyon híg gipsz, mert morzsalékos lesz az öntvény.

Vigyázni kell a „fazékidőre”, a gipsz gyorsan köt, ezért egy-két perc alatt simára kell keverni, és a formába önteni. A decor clay és a dekor beton esetében a fazékidő jóval hosszabb, ezek lassan szilárdulnak, van időnk a kevergetésre.

A formába öntés után érdemes buboréktalanítani: oldalról megütögetni a forma oldalát, így a masszába szorult buborékok a felszínre jönnek.

Az állatos formákban a lábaknál így is maradhatnak bubik, ezek helyén lyukakcsák lesznek, utólag némi gipszporral betömhetőek. A gipsz szilárdulása hőtermelő folyamat, a forma felmelegszik. Érdemes megvárni, míg lehűl, ez kb 20-25 perc, és akkor kifordítani a formából.

A formát lefelé fordítva tudom kivenni belőle a gipszet, a forma közepét megnyomom, és a legtöbb forma esetén könnyen kifordul belőle a kész gipszöntvény. Az állatkákat óvatosan, a kiálló részekre ügyelve kell kifeszegetni a formából. A gipszöntvények száradása néhány napig eltart.